Vad kostar en bra drönare?

Drönare används idag till otroligt många saker. Du kan nöjesflyga med dem, använda dem vid säkerhetsinspektioner på byggen, bespruta fält, fotografera, filma - det finns nästan inga gränser. Så fort du vill ha foton eller fil, eller andra jobb, utförda från luften så är drönaren helt oslagbar. 

Men vad kostar en drönare? Hos bästaprodukterna har de utfört test på några vanliga modeller som går att använda på flera olika sätt. De kostar mellan cirka 2000 kr upp till 25 000 kr, men du kan hitta både billigare och dyrare än så om du letar lite. 

Om du enbart vill fota och filma

De allra dyraste drönarna på marknaden är specialgjorda för olika ändamål och priserna kan springa iväg till 50 000, 100 000 eller ännu mer. Detta är då inte gjorda för oss "vanliga" människor utan för de som utför väldigt specialiserade uppdrag. 

Vill du endast ha en drönare för foto och film, som jag har, så kan du få tag i bra drönare för under 2000 kronor. Med en sådan få du lite sämre flygtid och inte riktigt lika bra stabilisatorer. Det gör att filmer kan bli aningen skakiga och bilder kan få lite oskärpa. Går du upp lite till de drönare som är i prisklassen 10 000 kr till 25 000 kr så kommer du att få riktigt bra grejer. Då kommer du kunna fota som proffsen, och filma både privat och för uppdrag. 

Mitt tips är att börja med en som billig. Då kan du lära dig tekniken utan att vara rädd för att krascha! Det gör ju inte riktigt lika ont i själen att krascha en 1500 kronors drönare som en som kostar 10 gånger den summan!  

4 Mar 2023