Hur ska man spara sina bilder?

För oss som jobbar med foto så handlar det inte så mycket om att spara på bilder utan om att kunden som ska ha dem vill kunna spara på dem. Därför tänkte jag ge lite tips om hur du ska göra för att dina bilder ska leva kvar så länge som möjligt. 

Digitalt

Livslängden på en bränd CD-skiva, eller DVD-skiva, är ungefär 2 - 5 år. Det är inte så länge och inte alls som de sade när de lanserades. De CD-skivor du köpte som ung med musik håller dock betydligt längre, upp till 100 år, men för de du bränner hemma så är livslängden otroligt kort. Inte ett jättebra alternativ. Vill du spara digitalt så rekommenderar jag ett flash minne som du kan bära med dig och som gör det lätt att flytta bilder till andra hårddiskar. Du kan också spara på moln, men tänk på att företag kan gå i konkurs och digitala bilder på nätet kan spridas om du har otur. 

Papper är fortfarande bäst

Det absolut bästa sättet att spara sina bilder är att få dem utskrivna professionellt på ett riktigt fotopapper. De bilderna står emot tidens tand bättre än några digitala former. Det är ju bara att titta på de bilder din mormor tog, eller mormors mor för den delen! De ändrar färg lite, men de finns kvar. Så det bästa tipset är: Skriv ut bilderna och spara digital version på ett flashminne. Då har du kvar dem länge, och kan samtidigt ta dem med dig och dela dem med andra. 

6 Mar 2020